Edestin: Bielkovina z konope s veľkým potenciálom pre ľudské zdravie a medicínu

Čo je Edestin?

Edestin je hexamerná bielkovina, ktorá sa nachádza v konope. Je to bielkovina s molekulovou hmotnosťou 310 kDa, ktorá je ľahko stráviteľná. Edestin je biologicky aktívny, na rozdiel od vláknitých bielkovín, ktoré sú štrukturálne.

Edestin je zaujímavý tým, že má schopnosť stimulovať výrobu protilátok proti invazívnym látkam. To znamená, že môže pomôcť chrániť organizmus pred rôznymi chorobami. Okrem toho má edestin nízky obsah fosforu, čo je výhodné pre ľudí s ochorením obličiek.

Význam Edestinu

Edestin je dôležitý pre ľudské zdravie z niekoľkých dôvodov. Po prvé, je to zdroj esenciálnych aminokyselín, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie ľudského tela. Telo si tieto aminokyseliny nedokáže vyrobiť samo, a preto ich musí získať z potravy. Edestin je ideálnym zdrojom týchto aminokyselín, pretože je ľahko stráviteľný a dobre tolerovaný ľudským tráviacim systémom.

Po druhé, edestin má potenciál pomôcť pri liečbe rôznych zdravotných problémov.Edestin je v porovnaní s inými v minulosti testovanými bielkovinami unikátny v tom, ako silne dokáže podporiť regeneračné funkcie ľudského tela.[1] Edestin má jedinečnú schopnosť stimulovať výrobný proces protilátok proti invazívnym látkam[2] a obsahuje nízký  obsah fosforu .[3]

Napokon, edestin môže byť užitočný pre ľudí so špecifickými výživovými potrebami, napríklad pre vegetariánov alebo vegánov, ktorí nemôžu získať dostatok bielkovín z potravy obsahujúcej mäso. Edestin je vysoko kvalitný zdroj rastlinných bielkovín, ktorý môže pomôcť splniť tieto výživové potreby.

Kde sa nachádza Edestin?

Edestin sa prirodzene vyskytuje v semienkach konope. Tieto semienka sú konzumované ako potravina a môžu byť použité vo forme celých semien, konopných olejov, múky alebo proteínu z konopných semien.

Konopné semienka sú výživovo bohaté a obsahujú veľké množstvo bielkovín, vrátane edestinu. Sú tiež bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, čo ich robí vynikajúcou voľbou pre ľudí hľadajúcich zdravú a vyváženú stravu.

Výskum Edestinu

Edestin je predmetom intenzívneho výskumu z viacerých dôvodov. Jedným z nich je jeho potenciál ako náhrada za krvnú plazmu. Táto možnosť vychádza z podobnosti medzi edestinom a albumínom, hlavnou bielkovinou v krvi.

Českí vedci skúmajú možnosť využitia edestinu ako náhrady za krvnú plazmu. Edestin má podobnú molekulárnu štruktúru ako albumín a je schopný vykonávať mnohé z funkcií, ktoré vykonáva albumín v ľudskom tele.

Skúsenosť s pokusmi nahradiť krvnú plazmu nejakou alternatívou podľa Pavla Kubů vo svete nie je častá. „Veľmi špecifickou disciplínou je nielen snaha o vývoj vlastnej náhrady krvnej plazmy, ale aj vývoj a schvaľovanie intravenózneho leku. Krajín, kde nejakú klinickú skúsenosť majú a nájdete tam odborníka, ktorý má s týmto procesom praktickú skúsenosť, je na svete asi päť. Edestín ani konope však v žiadnej z týchto skúseností problémov nehrálo, testované boli bielkoviny z iných rastlín, napríklad zo sóje a z ryže,“ uvádza Kubů.

V praxi by to mohlo znamenať, že edestin by mohol byť použitý ako alternatíva krvnej plazmy pri liečbe rôznych chorôb a stavov. To by mohlo mať obrovský význam pre medicínu, pretože krvná plazma je zdrojom, ktorý je často obmedzený a jeho získavanie môže byť komplikované.

Edestín pomáhal aj deťom s tuberkulózou

Edestín je v porovnaní s inými v minulosti testovanými proteínmi jedinečný v tom, ako výrazne dokáže podporovať regeneračné funkcie ľudského tela. “V 50. rokoch minulého storočia boli napríklad v Československu publikované štúdie opisujúce pozitívne účinky edestínovej diéty pri liečbe detí trpiacich tuberkulózou. Deti konzumovali edestín v rôznych formách, čo viedlo k úspešnému vyliečeniu ich tuberkulózy – ešte pred príchodom antituberkulóznych liekov a očkovania,” upozorňuje Kubů.

Ak sa raz výroba umelej krvnej plazmy na báze edestínu rozbehne masovo, nemusíme sa obávať, že by kvôli nej na našich poliach hojne vysadenú repku nahradilo konope. Výroba totiž nie je na suroviny nijako výrazne náročná. „Z kilogramu konopného semena je možné vyrobiť dvadsať 100 mililitrových báčikov s plazmou. A konopné semeno je už dlho zaraďované na zoznam superpotravín, takže je jeho produkcia pre výrobu edestínu zatiaľ dostatočná,“ uisťuje Kubů.

Záver

Edestin je fascinujúca bielkovina, ktorá má mnoho potenciálnych výhod pre ľudské zdravie. Je to zdroj esenciálnych aminokyselín, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie ľudského tela. Má tiež potenciál pomôcť pri liečbe rôznych zdravotných problémov a môže byť užitočný pre ľudí so špecifickými výživovými potrebami.

Výskum edestinu je stále v počiatočných fázach, ale výsledky sú veľmi sľubné. Ak sa ukáže, že edestin je schopný nahradiť krvnú plazmu, mohlo by to mať obrovský dopad na medicínu a zdravotnú starostlivosť. Bez ohľadu na výsledky výskumu je však jasné, že edestin je významnou súčasťou konopných semien a môže priniesť mnoho výhod pre tých, ktorí ho zahrnú do svojej stravy.

Odporúčané produkty2