Konopný olej: Prírodný elixír pre zdravé a lesklé vlasy

Čo je konopný olej?

Konopný olej sa získava lisovaním semien konope za studena. Tento proces zachováva všetky prospešné látky ako vitamíny, minerály a esenciálne mastné kyseliny. Olej má svetlo až tmavo zelenú farbu a jemnú orieškovú arómu.

Zloženie konopného oleja

Konopný olej obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, D, E a minerály ako vápnik, horčík, draslík a železo. Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny omega 3 a omega 6, ktoré sú dôležité pre zdravý rast a lesk vlasov. Tento olej tiež obsahuje karotén, chlorofyl, fytosteroly a bielkoviny.

Účinky konopného oleja na vlasy

Konopný olej má množstvo účinkov na vlasy. Nielenže ich hydratuje a dodáva im lesk, ale tiež stimuluje rast nových vlasov, posilňuje ich a chráni pred poškodením. Olej tiež upokojuje pokožku hlavy a zabraňuje tvorbe lupín.

  • Hydratácia a lesk. Esenciálne mastné kyseliny v konopnom oleji sú vynikajúce pre hydratáciu vlasov. Vracajú vlasom prírodné oleje, ktoré sa vyplavujú pri častom umývaní vlasov. Táto hydratácia je obzvlášť užitočná v suchých podnebiach, kde sú teploty veľmi vysoké alebo veľmi nízke.
  • Stimulácia rastu vlasov. Konopný olej obsahuje vitamíny D a E, ktoré spolu s horčíkom a mastnými kyselinami podporujú rast nových vlasov. Olej tiež zvyšuje krvný obeh v pokožke hlavy a chráni vlasové folikuly.
  • Posilnenie vlasov. Konopný olej podporuje krvný obeh, ktorý je dôležitý pre silné a zdravé vlasy. Olej funguje ako silný kondicionér, ktorý zvyšuje pružnosť vlasov. Konopný olej tiež obsahuje prírodné lipidy, ktoré poskytujú vlasom základnú výživu a zlepšujú ich hrúbku a hustotu.
  • Prevencia vypadávania vlasov.Konopný olej vyživuje vlasové folikuly, ktoré sú potom schopné efektívnejšie rastúť. Vitamín A je tiež užitočný pri predchádzaní vypadávania vlasov.

Konopný olej a zdravá pokožka hlavy

Konopný olej má pozitívne účinky aj na pokožku hlavy. Chráni pred suchom a svrbením, a tak obmedzuje tvorbu lupín. Vitamín E a antioxidanty prítomné v konopnom oleji môžu pomôcť obnoviť podráždenú pokožku.

Konopný olej je vhodný pre tých, ktorí majú citlivú pokožku a potrebujú nejaký upokojujúci prostriedok. Olej tiež zabraňuje prenikaniu škodlivých baktérií a plesňových organizmov do vlasových folikulov a udržuje vašu pokožku hlavy čistú a zdravú.

Ako používať konopný olej na vlasy

Konopný olej môžete použiť na vlasy niekoľkými spôsobmi. Môžete ho naniesť priamo na vlasy, pridať do svojho šampónu alebo kondicionéra, alebo si z neho pripraviť vlasovú masku.

  1. Použitie konopného oleja priamo na vlasy. Naneste malé množstvo konopného oleja na končeky prstov a jemne ho vmasírujte do vlasovej pokožky a vlasov. Nechajte ho pôsobiť 30 minút a potom ho opláchnite teplou vodou. Tento postup môžete opakovať 2-3 krát týždenne.
  2. Použitie konopného oleja v šampóne alebo kondicionéri. Pridajte niekoľko kvapiek konopného oleja do šampónu alebo kondicionéra pred umytím vlasov. Týmto spôsobom môžete zvlhčiť a vyživiť vlasy pri každom umývaní.
  3. Vlasové masky s konopným olejom. Konopný olej môžete použiť aj na prípravu vlasových masiek. Maska na vlasy s konopným olejom môže byť veľmi účinná pri liečbe suchých a poškodených vlasov.

Príklady vlasových masiek s konopným olejom

Tu sú niektoré príklady, ako môžete použiť konopný olej na prípravu vlasových masiek:

Maska na podporu rastu vlasov

Zmiešajte 2 polievkové lyžice konopného oleja s 1 polievkovou lyžicou kokosového oleja a 1 polievkovou lyžicou olivového oleja. Pridajte 5 kvapiek esenciálneho oleja z rastlín, ktoré podporujú rast vlasov, ako je rozmarín, levanduľa alebo mäta pieporná. Naneste na vlasy a pokožku hlavy, nechajte pôsobiť 30 minút a potom opláchnite.

Maska na hydratáciu vlasov

Zmiešajte 2 polievkové lyžice konopného oleja s 1 polievkovou lyžicou avokádového oleja a 1 polievkovou lyžicou medu. Naneste na vlasy od korienkov až po končeky, nechajte pôsobiť 30 minút a potom opláchnite.

Maska na posilnenie vlasov

Zmiešajte 2 polievkové lyžice konopného oleja s 1 polievkovou lyžicou jojobového oleja a 1 polievkovou lyžicou arganového oleja. Pridajte 5 kvapiek esenciálneho oleja z ylang-ylangu. Naneste na vlasy a pokožku hlavy, nechajte pôsobiť 30 minút a potom opláchnite.

Konopný olej vo vlasovej kozmetike

Konopný olej sa často používa vo vlasovej kozmetike. Nájdete ho v šampónoch, kondicionéroch, vlasových maskách a vlasových olejoch. Jeho výhody pre vlasy sú také, že ho mnohé značky zahrnuli do svojich produktov.

Záver

Konopný olej je úžasný prírodný produkt, ktorý môže pomôcť zlepšiť zdravie vašich vlasov a pokožky hlavy. Je bohatý na vitamíny, minerály a esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre zdravý rast a lesk vlasov. Môžete ho používať ako samostatný produkt alebo ako súčasť vášho bežného vlasového rituálu. Skúste ho a uvidíte, ako sa vaše vlasy stanú silnejšími, hustejšími a lesklejšími.

Odporúčané produkty1